вторник, 21 юли 2009 г.

Японски стандарт



Строителната идеология в Япония рядко е ориентирана към ремонтирането и пригаждането на старите жилища. Поради непрекъснатата опасност от земетресения, самото стоителство е замислено за "еднократна употреба", като определено се предпочита съществуващата сграда да се събори и да се построи наново, вместо да се влагат усилия в осъвременяването и ремонтирането й. Напоследък обаче културата на супер-потребителите в Япония отстъпва на новите идеи за по-смислено оползотворяване на ресурсите.

"Ман-ши-йон"(от англ. "mansion" - имение :)) - това е жаргонното название на миниатюрните японски бетонни апартаментчета. Тясни до екстремност и демодирани, те съвсем не отговарят на модерните стандарти, в които на пространството се отдава голямо значене.

Когато архитектите от студио BAKOKO решават да се преместят от Лондон в Токио, това е първото предизвикателство с което се сблъскват - ремонтирането на новото им апартаментче в покрайнините на Токио. Те изцяло го изпразват и го преправят, като го превръщат в модерно "имение-чудо".




Преобразяването на това типично миниатюрно яапартаментче в покройнините на Токио показва адаптивността на след-военните квартири в Япония, които имат потенциала да осигурят модерно и достъпно жилищно пространство и за следващото поколение обитатели.



Вътрешните стени са били разрушени, за да увеличат максимално достъпа на светлина и да осигурят отворено жилищно пространство. Килерите обграждащи стаята са скрити зад високи от горе до долу плъзгащи се врати.




Зелената линия на растенията над кухненския шкаф, меко се осветява от тънкия процеп на отсрещната стена. Тъй като стандартните флуоресцентни лампи са доста евтини, архитектите решават да използват възможностите му по по-артистичен начин, като го затварят в различните архитектурни елементи. Това създава приглушени светлинни ефекти и придава интересна атмосфера на интериора. Задното прозорче е заобиколено от кухненски шкафове, за да се използва естествено осветление в задната част на кухнята, където се приготвя храната.



Зад две от централните стени е скрито розово бюрце и дълго огледало. Най-важното за начина на живот в такива тясни жилища е ясното разграничение между работните зони и зоните за развлечение.



Зоната застлана с татами (вид японска настилка за под) се използва не само за медитация, похапване и развлечения. Вечер от килера може да се извади футон (японски вид легло) и да се разгърне на пода, спестявайки безценното пространство, което иначе би било заето от "стандартно" легло. Осветената кутия до една от стените служи едновременно за нощна масичка и нощна лампа и нощно шкафче.



Подът и облицовката на ваната в банята са направени от "традиционно Хиноки дърво".


Източник:
http://design-milk.com/tokyo-mansion-japan-by-bakoko/
http://www.bakoko.jp/

2 коментара:

  1. Много ми хареса банята с дървения под и кухнята с барплота и столчетата. Ако това е японски стил доста ми допада. Предполагам усещането да се къпеш в баня с дървен под е незабравимо, все едно си в сауна или в някакъв курорт. Но предполагам, че поддръжката не е толкова лесна...

    ОтговорИзтриване
  2. Доста интересни модели ни показвате и като цяло са изчистени и класически, но напълно в модерен стил.Бялото има големи предимства, а именно, че всеки един акцент и детайл ще се отличават, но пък затова е важно да се внимава какво избирам е и като цвят, за да не се получи кич.Надявам се да ни покаже и други нови идеи.Харесват ми мивките от последната снимка, изглеждат удобни и практични.

    ОтговорИзтриване