вторник, 25 август 2009 г.

Таванска стълба Пачи Крак



„Пачи крак” е вид стълба, която спестява място. Подобно на витите стълби, такива решения са предпочитани за тавански стълби. Целта тук е да се пести място в долното помещение. Друго предимство е че отворът в плочата е минимален, което е особено важно ако ще пробивате и укрепвате съществуваща плоча (погледни Приобщаване на таванско помещение) и да го затворите с капак (погледни Капак на таванска стълба)



За разлика от нормалните стълби, стъпалата на пачия крак са два пъти по къси и се редуват ляво – дясно – ляво- дясно. Това позволява по-голямо застъпване между стъпалата и сътветно по-малко разстояние между първото и последното стъпало.



Удобство

Стълбата пачия крак е много по-удобна от вита стълба, защото размерът на стъпалата е нормален, а не изрязан като при витата. Единствено се изисква малко съобразителност с кой крак да се подходи.

Ние имаме такава вкъщи и наблюденията ми са, че на майсторите ни отнема между 5 и 10 качвания, преди да „тичат” сводобно по нея.

Стълбата изглежда стръмна, но това е визуален трик. Всъщност височината на стъпалата е колкото на обикновена стълба, и даже крачката трябва да е по-къса, както личи от картинката по-горе.

Недостатък е, че на тази стълба трудно може да смените посоката и по средтата на изкачването да тръгнете надолу.

Внимание: съществуват стълби от смесен вид, които съчетават трапецовидната форма на стъпалата на вита стълба и разместването ляво – дясно – ляво- дясно на пачи крак. Тази комбинация съчетава едиствено недостатъците на двата типа и макар че изглежда прекрасно, не е удобна и съветваме да се избягва.

Ако имате нужда от повече информация – например как да проектирате стълба пачи крак - моля, напишете коментар и следете блога.


Дизайн

Изборът на стълба „пачи крак” си остава нестандартно решение, а вариантите за изграждане са още по-нестандартни. Ето няколко примера

















(Alternating tread stairs - англ., Raumspartreppe - нем., mlinarske schody - чешки)

2 коментара:

  1. Много добро решение. Наистина е необходимо човек да се качи и слезе няколко пъти, за да свикне с новото възприемане как изглежда една стълба.

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, действително този тип стълби са добро решение, а и изглеждат нестандартни, привличат окото, някак те карат да се покатериш по тях. Уви, всички "staircase calculators" в мрежата, които намерих са предвидени да смятат права стълба, стълба с "чупка" и вити. Трябва да си проектирам таква и направо се побърквам от търсене, ако някой може, нека помогне малко....

    ОтговорИзтриване