неделя, 9 август 2009 г.

Цветове за стените - как да изберем

Изборът на цветове за стените на кухня, всекидневна, спалня или кабинет е труден, независимо дали започвате от празни помещения или трябва да се съобразявате с мебелите в тях.

Ето няколко съвета как да изберем подходящата цветова гама, как да съчетаем няколко цвята и къде да видим примери.


Цветове според настроението, което създават
Безспорно цветовете ни въздействат, за това цветната палитра, която избираме трябва да ни харесва и да ни доставя удоволствие. Така че отделете време да огледате помещенията и помислете, какво усещане искате да създадете.

Ето как работят цветовете
  • Наситените цветове са доста силни и могат да бъдат използвани да провокират силни усещания и вълнение в стаята.
  • Свежите цветове са чисти, без примеси и внасят допълнително осветяване и енергия в стаята
  • Топлите цветове са меки и успокояващи, те ще ви накарат да се чувствате уюутно във всяка стая.
  • Студените цветове са деликатни и изтънчени. С прикрито сив оттенък, те въплъщават пространство и тишина, и създават впечатление за повече въздух в стаята.


Съчетаване на цветове


Съчетаването на цветовете е първата крачка към успешния дизайн - избираме такива цветове, които си пасват и ни харесват.
Цветовете на стените попадат сред други цветове (свързани стаи, мебели, калими, аксесоари) и за това е важно как ги комбинираме. Те трябва да създават хармония и да отразяват нашата идивидуалност и стил.
Има три варианта за съчетаване на цветове:


Нюанси - Като използваме разнични нюанси на един и същ цвят, можем да постигнем едва доловим, лесен за възприемане облик на стаята. Ако избираме цветове по каталог - това са цветовете поставени един под друг в каталожните карти.


Констрасти - Като погледнем колелото на цветовете от спектъра на светлината, срещуположните цветове са тези, които дават поразителен и вълнуващ резултат. Това решение е идеално при избора на цвят на аксесоари или отличаваща се стена.


Хармонични цветове - Ако използваме цветове, които са близко един до друг в цветното колело, ще получим балансирана и симпатична комбинация




На оригиналната страница на Dulux или на страницата на българският им представител Профикс - - може да разгледате тяхната палитра подредена според настроенето, което внасят цветовете.  Когато изберете съответния цвят, може да разгледате и другите цветове, с които се образуват трите вида комбинации.


Когато разглеждате цветове он-лайн, имайте предвид, че цветовете на вашия монитор или принтер се различават (понякога драстично) от действителния цвят под съобтветния каталожен номер на дадената фирма. Така че винаги избирайте от хартиения каталог, когато поръчвате оцветен латекс.

Друг представител, от когото може да купите e  Аурека. В техните магазини оцветяват бои Dulux.

По материали на Dulux


2 коментара:

  1. Според мен цветовете на стените играят важна роля за цялостният вид и това какво ще ни дават като енергия когато влезем в един дом.Хубаво е още преди да сме започнали да обзавеждаме и боядисваме да си направим план с това кое как го виждаме,з ада видим дали ще си пасват стените с мебели те задължително с пода.Има всякакви цветове дали ще боядисваме или ще сложим тапети няма значение, стига всичко да е със стил направено.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че обръщате внимание на нюансите, които да изберем за нашият дом. В крайна сметка влизайки в една стая то първото,което ни прави впечатления е цветът и това какво настроение създава в нас.Добре е да се спираме на любими наши.Така всеки път като влизаме в хола или кухнята ще ни става приятно.Тук давате чудесни съвети, които е използвам тъй като сега правим ремонт на вилата.

    ОтговорИзтриване