сряда, 25 май 2011 г.

Дървени холни масички



Проектът на Christien Starkenburg Slow Wood е наречен така (бавен дървен материал) заради бавно съхнещите бои използвани при производството им.

Много семпъл холандски дизайн, за това ни харесва !







събота, 14 май 2011 г.

дървен навес или пергола

От известно време се чудя какво би било най-подходящото решение за навес. Искаме да построим дървен навес или пергола на едно открито и много ветровито място, така че да пази сянка през горещите летни месеци и в същото време да не го вдигне вятъра през зимата. След кратки размисли отпаднаа идеята за плътен покрив или тента.

Нещо с тези размери :

Идеята за пергола с летви идва от това решение на Pratic



Тук се опитваме да решим няколко въпроса

1. Под какъв ъгъл да са летвите

За Република България, която се намира в северното полукълбо, равнината под която падат слънчевите лъчи има най-малък ъгъл на 21 Декември (69,60) и най-голям на 21 Юни (22,70). Позовавайки се на тази статия ще приемем че оптималния ъгъл за летвите е 43о (който би трябвало да е същия като при слъчевите панели).

2. В каква посока да са ориентирани летвите

Само на две дати слънцето изгрява точно от Изток и залязва точно на Запад и това са 21 Март и 21 Септември. През зимните месеци линията се премества в южна посока и затова Слънцето изгрява от югоизток и залязва на югозапад, а през летните месеци равнината се измества на Север, като Слънцето изгрява от североизток и залязва на северозапад.

От тук излиза, че ако летвите са обърнати на юг ще спират най-много слънце.


3. какво е оптималното разстояние между гредите

Направихме два екперимента: при единият летвите следват една след друга, а при вторият отстоянието е увеличено малко - виж чертежите по-дол. При спазени горните допускания за ъгъла на летвите и насочени на юг, през средата на май, в 16ч слетобед, първият експеримент хвърля плътна сянка, докато при втория вече има пролуки.





Екперимент 1:


Недостатък на този вариант е, че ще отиде повече дървен материал. Ако използваме летви 2/20/400 см, ще ни трябват 88 летви, което е около 1,5 м2


Екперимент 2: