вторник, 25 август 2009 г.

Таванска стълба Пачи Крак



„Пачи крак” е вид стълба, която спестява място. Подобно на витите стълби, такива решения са предпочитани за тавански стълби. Целта тук е да се пести място в долното помещение. Друго предимство е че отворът в плочата е минимален, което е особено важно ако ще пробивате и укрепвате съществуваща плоча (погледни Приобщаване на таванско помещение) и да го затворите с капак (погледни Капак на таванска стълба)



За разлика от нормалните стълби, стъпалата на пачия крак са два пъти по къси и се редуват ляво – дясно – ляво- дясно. Това позволява по-голямо застъпване между стъпалата и сътветно по-малко разстояние между първото и последното стъпало.



Удобство

Стълбата пачия крак е много по-удобна от вита стълба, защото размерът на стъпалата е нормален, а не изрязан като при витата. Единствено се изисква малко съобразителност с кой крак да се подходи.

Ние имаме такава вкъщи и наблюденията ми са, че на майсторите ни отнема между 5 и 10 качвания, преди да „тичат” сводобно по нея.

Стълбата изглежда стръмна, но това е визуален трик. Всъщност височината на стъпалата е колкото на обикновена стълба, и даже крачката трябва да е по-къса, както личи от картинката по-горе.

Недостатък е, че на тази стълба трудно може да смените посоката и по средтата на изкачването да тръгнете надолу.

Внимание: съществуват стълби от смесен вид, които съчетават трапецовидната форма на стъпалата на вита стълба и разместването ляво – дясно – ляво- дясно на пачи крак. Тази комбинация съчетава едиствено недостатъците на двата типа и макар че изглежда прекрасно, не е удобна и съветваме да се избягва.

Ако имате нужда от повече информация – например как да проектирате стълба пачи крак - моля, напишете коментар и следете блога.


Дизайн

Изборът на стълба „пачи крак” си остава нестандартно решение, а вариантите за изграждане са още по-нестандартни. Ето няколко примера

















(Alternating tread stairs - англ., Raumspartreppe - нем., mlinarske schody - чешки)

Маса на кaрфици


Още един от шедьоврите в колекцията на Bonaldo. Многото, тънки като карфици, хромирани крака придават ефирност, но и стабилност на конструкцията.

Масата се състои от плот (в случая стъкло) и крака. Това е маса, която може си направите сами в различни размери - според това какъв плот изберете/поръчате - и какви крака намерите в магазините за обков.







Коса библиотека - пести място

Неравномерно подредените рафтове правят библиотеката Cosmos то Bonaldo да изглежда "динамично". Структурата е изработена от матово боядисано дърво, а разделителите са косо закрепени и позволяват да сложите по-широка книга в иначе тясната библиотека.






четвъртък, 13 август 2009 г.

Дзен лампа - преграда и китайски камбанки

Вдъхновен от формата на бамбуковите стебла, авторът създава пост-модернистична версия на Дзен градина в дома. Тази лампа освен че осветява помещението, може да служи за преграда и визуално да го разделя.




Тялото се поддържа от алуминиева основа, а стеблата са изградени от акрилни сегменти. Всяко стебло има скрита метална структура, която придържа сегментите един към друг и към основата, и защитава електрическата система.





Стеблата са леко подвижни и се полюшкват хармонично при движение на въздуха, което създава лек перкусионен фонов звук подобно на китайски камбанки


неделя, 9 август 2009 г.

Цветове за стените - как да изберем

Изборът на цветове за стените на кухня, всекидневна, спалня или кабинет е труден, независимо дали започвате от празни помещения или трябва да се съобразявате с мебелите в тях.

Ето няколко съвета как да изберем подходящата цветова гама, как да съчетаем няколко цвята и къде да видим примери.


Цветове според настроението, което създават
Безспорно цветовете ни въздействат, за това цветната палитра, която избираме трябва да ни харесва и да ни доставя удоволствие. Така че отделете време да огледате помещенията и помислете, какво усещане искате да създадете.

Ето как работят цветовете
  • Наситените цветове са доста силни и могат да бъдат използвани да провокират силни усещания и вълнение в стаята.
  • Свежите цветове са чисти, без примеси и внасят допълнително осветяване и енергия в стаята
  • Топлите цветове са меки и успокояващи, те ще ви накарат да се чувствате уюутно във всяка стая.
  • Студените цветове са деликатни и изтънчени. С прикрито сив оттенък, те въплъщават пространство и тишина, и създават впечатление за повече въздух в стаята.


Съчетаване на цветове


Съчетаването на цветовете е първата крачка към успешния дизайн - избираме такива цветове, които си пасват и ни харесват.
Цветовете на стените попадат сред други цветове (свързани стаи, мебели, калими, аксесоари) и за това е важно как ги комбинираме. Те трябва да създават хармония и да отразяват нашата идивидуалност и стил.
Има три варианта за съчетаване на цветове:


Нюанси - Като използваме разнични нюанси на един и същ цвят, можем да постигнем едва доловим, лесен за възприемане облик на стаята. Ако избираме цветове по каталог - това са цветовете поставени един под друг в каталожните карти.


Констрасти - Като погледнем колелото на цветовете от спектъра на светлината, срещуположните цветове са тези, които дават поразителен и вълнуващ резултат. Това решение е идеално при избора на цвят на аксесоари или отличаваща се стена.


Хармонични цветове - Ако използваме цветове, които са близко един до друг в цветното колело, ще получим балансирана и симпатична комбинация




На оригиналната страница на Dulux или на страницата на българският им представител Профикс - - може да разгледате тяхната палитра подредена според настроенето, което внасят цветовете.  Когато изберете съответния цвят, може да разгледате и другите цветове, с които се образуват трите вида комбинации.


Когато разглеждате цветове он-лайн, имайте предвид, че цветовете на вашия монитор или принтер се различават (понякога драстично) от действителния цвят под съобтветния каталожен номер на дадената фирма. Така че винаги избирайте от хартиения каталог, когато поръчвате оцветен латекс.

Друг представител, от когото може да купите e  Аурека. В техните магазини оцветяват бои Dulux.

По материали на Dulux